Si voleu saber l'origen de la foto de la capçalera ,cliqueu aquí.

dijous, 17 de novembre de 2011

El tren que no va arribar mai a Sant Boi

 

Us adjunto un escrit de l'amic Jaume Sans i Margenet fet l'any 2008 en el seu blog Bestioles de la Marina (delta llobregat)Foto: Jaume Sans i Margenet


  Durant les darreres dècades del segle XIX el ferrocarril va viure la seva gran expansió a Catalunya i a la resta de l’estat. El 1877 estava en projecte la línea que explotaria la MZA anys més tard i que havia de creuar tot el delta del Llobregat, essent el primer gran impacte de la societat industrial de tots els hi vindrien al seu darrera. Fins aleshores les comunicacions eren les mateixes que en segles anteriors: camins de carro, impracticables en èpoques de pluges, sense cap carretera moderna que comuniqués els pobles del delta d’una manera digna.
El projecte ferroviari de portar el tren de Barcelona fins a Valls contemplava el seu pas per Sant Boi, tot establint una estació on actualment trobem la zona de la plaça Europa (Gato Negro). El tren venia del Prat, a on només hi havia d’haver un baixador, i des de Sant Boi continuava cap a Gavà, passant de llarg de Viladecans. Les raons que van fer abandonar aquest primer projecte no són del tot clares, però el fet és que es va preferir fer un traçat totalment rectilini des del Prat cap a Gavà, passant per sota Viladecans, i marginant completament a Sant Boi. Les conseqüències d’aquella decisió encara les estem pagant avui: Sant Boi no té tren tipus RENFE, tot i que hi passen tres línies pel seu terme. La subsanació d’aquesta decisió es produirà quan els propers anys acabi arribant la C-3 de rodalies a Sant Boi; això sí, provinent de Sant Joan Despí i no del Prat.


2 comentaris:

  1. Al final d'aquest article publicat fa un temps, i que des de la gralla-els meus trens reprodueix amablement en el seu bloc, deia que veuríem algun dia l'arribada de la C3 a Sant Boi. Pels temps que corren i l'aturada de línies com la L9, ja ens en podem oblidar d'aquest altre tren que hauría d'arribar. Tal i com fa més de 100 anys ja ens va passar als santboians i santboianes.

    ResponElimina
  2. Dons tal com va i el futur que li espera a la via ampla no se pas que dir-te.
    Ens hem de centrar en el que tením.El Carrilet,que l'any que ve,compleix el seu centenari.

    ResponElimina